Y-Project

Az első lépés, egy új élet felé!

2016. július 30. - HalekAttila

Vajon mire gondoltam ezzel a hangzatos címmel? Nos nem másra mint a hiedelmeinkre, amik teljes mértékben meghatároznak minket, amit már ebben a cikkben is említettem.  De mi is az a hiedelem? A hiedelmek olyan meggyőződések amiket tényként kezelsz, pedig vajójában csak a bizonyosság érzését jelentik valamivel kapcsolatban. A kérdés, hogyan is alakulnak ki ezek a meggyőződések?

mjo5hx4v34.jpg

A hiedelmeinket gyerekkorunk óta programozzák belénk, otthon, iskolában, mindehol. Rengeteg emberben azért alakul ki hibás kép magáról, mert gyerekkorában rossz visszacsatolásokat kapott. Tegyük fel, hogy egy kis srác iskolában rossz tanulónak számított, ezért mindenki így bélyegezte meg. Ezáltal a gyermekben kialakulhat egy káros kép magáról, hogy ő egy rossz képességű személy, mert ifjú korában kevés sikerélményben volt része. Ebből kifolyólag pedig idősebbként se mer belevágni új dologba, mert a hibás hiedelmei miatt nem hisz benne, hogy eléri a célját. Na ezt kell megváltoztatni.

erxxbahyv4.jpg

Hogyan is tehetjük meg ezt?

Mondok egy nagyon egyszerű kis példát, amiből könnyen megérthetjük. Tekintsünk úgy egy hiedelemre mintha egy asztal lenne. A hiedelmeknek is stabil lábakon kell állnia, pont mint az asztalnak. E nélkül eldőlne mindkettő, ezek teszik stabillá.  Na most tegyük fel, hogy te szépnek/jóvágásunak tartod magad, honnan tudod ezt? Nyilván vannak referenciáid, amik támogatják ezt az elképzelésed. Mondjuk mások mondták neked, megdícsértek stb… Nos ezek az állítások akkor nyernek értelmet ha egy elképzelés alá szervezed őket esetünben, hogy jól nézel ki. Ha ezt megtetted a lábak megszilárdítják az elképzelésed és hinni kezdesz benne. Na most ugyanide behelyettesítheted egy tetszőleges negatív hiedelmedet, és kielemezheted milyen lábakon áll, milyen okoknál fogva fogadod azt el? 

tmyhln7i7j.jpg

Most mondhatod azt, oké de nekem ezzel a dologgal kapcsolatban nincsenek pozitív referenciáim, akkor mégis milyen lábakat állítsak? Nem is kell, hogy legyenek. Az agyunk nem tud különbséget tenni aközött, ha élénken elképzelünk valamit, vagy ha ténylegesen megtapasztaljuk. Így elegendő az is ha csak elképzelt referenciákat állítasz, erőteljes érzelmi intenzítással, többszöri ismétléssel. 

Csatlakozzatok hozzánk Facebookon is!

Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yproject.blog.hu/api/trackback/id/tr778923878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása